«Cum res bonae!»… Дві ознаки Христового послідовника

08 Травня 2017

Серед різноманітних зауважень про те, що і як потрібно робити, щоб не маліла, а ширилась християнська віра у суспільстві, пропонуємо думку святого XIстоліття П′єтро Даміані.

about illustration

Для святого П′єра Даміані є дві ознаки, які характеризують Христового учня, послідовника – це є освідченість, lдосвід життя Духом Святим, знання духовних правд, близьке і ґрунтовне ознайомлення з ними і відповідно сама практика духовного життя, тобто вираження і реалізація набутого через приклад:

«Дві ознаки є абсолютно необхідні для Христового послідовника: щоб рясніти духовним навчанням та щоб його життя виблискувало справжньою релігійністю. Якщо ж така особа не здатна мати одночасно оцих дві ознаки таким чином, щоб було виражене зразкове життя і багате навчанням (доктриною), то без сумніву добре життя є кращим за навчання (доктрину)… Більше важить яскравість прикладу аніж словесне вираження (красномовство), а чи вишукана елегантність мовлення… Є необхідно, щоб учень Христовий був просякнутий духовною мудрістю та виблискував у житті релігійним світлом: подібно до отого Ангела, який проголошуючи пастирям про народження Господа, сяяв чарівною величчю і виражав це словами благовіщеня (доброї новини)».

Довідка:

Походив з бідної родини. Народився у Равенні (Північна Італія) у 1007 році. Був плідним письменником, відомим церковним діячем, богословом, філософом. Католицьки святий.

У його доробку близько 700 творів. Значну частину складають численні листи (180) до церковних та політичних діячів тогочасної Італії. Багато літургійних творів, проповідей, оповідок з життя святих.

Важливим доробком Даміані є роз'яснення канонічного права, неприйняття його порушення з боку церковного кліру (перш за все це стосувалося симонії і ін.). Також розглядав владу Бога, церковне та світське правосуддя, розділяючи їх, але визнаючи що вони обидви мають однакову вагу у своїй царині. Відстоював необхідність теоретичного осмислення текстів Біблії та творів Отців Церкви. Найбільш значущітвориДаміані  «De sancta simplicitate», «De divina onnipotentia», «Liber Gratissimus», «Disceptatio synodalis».

Фото: www.blog.graphe.it